Moară (Țintar)

Joacă jocul

Ilustraţie din „Libro de los Juegos” (1283) a regelui Alfonso al X-lea al Castiliei. Moara (țintar sau car) este un joc de societate jucat în doi, din categoria jocurilor de strategie. Tabla de joc are desenate trei pătrate concentrice și conectate la mijlocul laturilor, ca în figura alăturată. Colțurile dreptunghiurilor și mijloacele laturilor sunt marcate cu puncte care arată cele 24 de poziții în care se pot plasa cele 18 piese, câte nouă de fiecare jucător.

La începutul partidei tabla de joc este goală. Jocul se desfășoară în două etape:

Scopul urmărit de fiecare jucător este de a elimina una câte una piesele adversarului. Pierde jucătorul care fie ajunge să aibă numai două piese, fie nu-și poate muta nicio piesă.
Regulile de joc, aplicate în ambele etape, sunt:
Uneori jocul ajunge în impas, în sensul că se repetă aceleași configurații de joc fără a se elimina nicio piesă. În asemenea cazuri rezultatul se poate declara remiză dacă pe durata unui număr stabilit de mutări (15, 50 etc.) nu a fost eliminată nicio piesă sau dacă aceeași configurație a pieselor se repetă pentru a treia oară.


Pe pagina de facebook a jocului sunt postate anunţuri pentru comunitate aşa că pentru a te abona te invit să ne dai un like.